Södra Vätterbygdens samordningsförbunds logga

Stor vinst för samhället

181119 anordnade förbundet en samling om samverkan. Då visade forskaren Fredrik Hansen från Jönköping University att insatsen Enters stöd till sina deltagare leder till stora besparingar för samhället. Styrelsen höll också ett möte som dominerades av en diskussion om förbundets budget 2019.

Fredrik Hansen redovisade preliniära resultat från sin samhällsekonomiska utvärdering av Enter 2012-2017. Hans utvärdering av genomsnittliga utfallet för Enter visar på ett ekonomiskt värde på 2,2 milj under ett år. Under en femårsperiod med nya grupper ökar det årliga ekonomiska värdet. Enligt en illustrativ beräkning som han visade har utfallet från Enter "år 5" ökat till 6,7 milj kr det året. Samtidigt betonar Hansen att beräkningarna är behäftade med stora osäkerheter, som han pekade på i sin redovisning.

Dessutom tillkommer alla personliga vinster som inte går att värdera i pengar (t ex bättre hälsa och livskvalitet) och minskade transfereringskostnader (sjukpenning), som också är svåra att värdera med de uppgifter som hittills finns om deltagarna.

Ett av syftena med utvärderingen var att undersöka möjligheterna att göra en större samhällsekonomisk utvärdering av denna typ av insatser. Hansen pekade på vilka former av statistik som saknas för att sådana analyser ska kunna göras. Han har tillsammans med professor Paul Nystedt börjat förbereda en forskningsansökan för att kunna genomföra en större samhällsekonomisk utvärdering som utgår från de erfarenheter man fått i den redovisade studien.

Hansens utvärdering presenteras i en rapport inom kort, som kommer att publiceras här på hemsidan.

Vid mötet påpekades att det redovisade utfallet kan jämföras med totalkostnaden för Enter, som är drygt 3,5 milj kr per år. Det visar att samhället gör stora besparingar genom denna typ av samverkan inom rehabiliteringsområdet.

Förbundschef Peter Hedfors redovisade det aktuella läget i förbundet, bl a hur försörjningen för avslutade deltagare i Enter 2017-2018 förändrats och vilka nya satsningar som styrelsen beslutat om, som startar hösten 2018-våren 2019.

Processutvecklare Mia Alfredsson i projekt SAMS redovisade hur långt hon kommit i sin kartläggning av samverkan i Södra Vätterbygden.

Styrelsen diskuterade framför allt budget 2019 och vilka effekter ett besked från Jönköpings kommun får för budgeten i Verksamhetsplan 2019. Förra veckan blev det klart att Jönköpings kommun inte klarar att höja sitt bidrag till förbundet på det sätt som man gett besked om hittills. Därför fick förbundschef i uppdrag att anpassa budgeten till oförändrade intänkter från alla parter och komplettera berörda förklarande texter innan planen anses fastställd.

Styrelsen fastställde därefter en Integritetspolicy. Den publiceras på förbundets hemsida.

Du som önskar se de tre bildspel som visades på mötet kan göra det här:

Fredrik Hansens bildspel om Enter Pdf, 288 kB.
Aktuell information om förbundet Pdf.
Kartläggning av samverkan Pdf.

Publicerad: