Samordningsförbund
I Sverige finns ett 70-tal samordningsförbund som omfattar samtliga regioner och majoriteten av alla kommuner.
Samordningsförbunden styrs, bland annat, av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Lagen kom till för att skapa möjligheter för medlemsparterna att samverka i rehabiliteringsfrågor där varje parts egna insatser inte räcker till för att möta individens behov.
Samordningsförbundens uppgift är i första hand att finansiera insatser för att medborgare ska få stöd och rehabilitering som ger dem möjlighet att försörja sig själva.
Nationella rådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nationella rådet är ett nationellt samverkansforum mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialstyrelsen samt Sveriges kommuner och regioner som ger ett kvalitetssäkrat och partsgemensamt stöd till samordningsförbunden och parterna i frågor som rör finansiell samordning. Syftet med rådet är också att, i enlighet med regeringens intentioner, ge samverkan den legitimitet och förankring som är nödvändig.
Nationella rådet är ett samverkansforum som
- skapar samsyn i strategiska frågor vad gäller finansiell samordning
- är ett nationellt stöd i övergripande förbundsgemensamma frågor
- erbjuder stöd för kunskap, kompetens och utveckling
- stärker den finansiella samordningen.
Nationella nätverket för samordningsförbund (NNS) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nationella nätverket för samordningsförbund (NNS) är en medlemsorganisation som bildades 2009.
NNS är samordningsförbundens språkrör och vill ge en samlad bild av samordningsförbundens verksamhet, resultat och betydelse i det svenska samhället.
Nätverket stödjer samordningsförbunden i deras utvecklingsarbete, är ett forum för dialog, erfarenhetsutbyte, kunskapsspridning och gemensamt lärande.