Uppdrag Samverkan - LIV
Uppdrag Samverkan är den första av förbundets verksamheter som inkluderades i
Långsiktig integrerad verksamhet - LIV

Bakgrund
Mellan 2016-08-01 - 2019-07-31 har projekt Uppdrag Samverkan funnits i Aneby, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda. Projektet utvärderades under våren 2019 och styrelsen beslutade att fortsätta att delfinansiera en Samverkanskoordinator på 50 % i varje kommunområde för att arbeta med samverkansfrågor mellan alla fyra parter. Från 2020 deltar även Eksjö kommun i samarbetet.
Grunden för uppdraget är lika i varje kommunområde men kan ta sig olika lokala uttryck som regleras i handlingsplaner för kommunområdet.
Målsättning
- att samarbetet mellan myndigheterna/vården inom de sex kommunområdena ska utökas efter behov och förutsättningar så det kommer medborgarna med rehabiliteringsbehov till godo.
- att rehabiliteringen, där fler aktörer är inblandade, skall bli så effektiv som möjligt efter de resurser som samhället har att erbjuda.
- att underlätta för kommunområdena att skapa samverkanssystem på olika nivåer och efter behov som fungerar oberoende av regel-, organisations- eller personalförändringar
- att personalen på alla nivåer inom myndigheterna skall ha god kännedom om hur samverkan fungerar och vilka system som samverkan bygger på.
Verksamhetsbeskrivning Uppdrag Samverkan
- Identifiera, utveckla och upprätthålla samverkan mellan de fyra rehabiliteringsaktörerna på en strukturell och organisatorisk nivå utifrån lokala behov så det kommer medborgarna med rehabiliteringsbehov till godo.
- Omvärldsbevakning av samtliga fyra aktörers uppdrag och möjliga insatser när det gäller samverkan för målgruppen
- Verka för att sprida kunskap om varandras verksamheter och uppdrag.
- Jämställdhetsfrågor/diskussioner ska vara en självklar del i arbetet kring samverkan
- Identifiera och samverka kring gemensamma utvecklingsområden för samtliga kommunområden på Höglandet – Samverk Höglandet
Arbetsbeskrivning Samverkanskoordinator
- Medverka i och driva arbetet framåt i styr- och arbetsgrupperna inom varje kommunområde.
- Ansvara för att handlingsplan upprättas och revideras årligen tillsammans med styr- och arbetsgrupp. Handlingsplanen ska innehålla mål och aktiviteter för respektive kommunområde.
- Tillsammans med styr- och arbetsgrupperna planera och genomföra gemensamma informationsträffar om samverkan för anställda hos alla fyra parter. Till exempel frukostmöten.
- Delta i nätverksmöten för samverkanskoordinatorer på Höglandet för utveckling av samverkan.
- Genomföra planeringsdag i januari varje år för att planera aktiviteter för Samverk Höglandet.
- Delta i aktuella nätverksgrupper för utveckling av samverkan, till exempel BIP-arbetet i kommunal utveckling, nationella SIP-nätverket.
- Omvärldsbevaka samtliga fyra aktörers uppdrag och möjliga insatser när det gäller samverkan för målgruppen
- Erbjuda informationstillfällen om samverkansarbetet och rollen som samverkanskoordinator till alla fyra parter, både till nyanställda och efter behov.
- Vara kontaktperson för andra myndigheter/vården för att lotsa till rätt avdelning inom kommunen.
- Lämna skriftlig rapport avseende samverkansarbetet i respektive kommunområde till förbundschef i Höglandets samordningsförbund vid halv- och helårsskifte.
Detta är grunden för arbetet, men utifrån de lokala behov som finns i de olika kommunområdena, kan samverkansavtal med mera formuleras något olika.
Arbetsstruktur
I alla kommunområden har det utvecklats lite olika sätt att arbeta, men det finns en gemensam grundstruktur.
- Styrgrupp - med chefer från alla aktörer.
- Arbetsgrupp - med handläggare från alla aktörer
- Samverkansträffar/informationsmöten - alla aktörer träffas och ger varandra information kring samverkan ur olika perspektiv. Ofta arbetas det med case för att ytterligare belysa var eventuella "hål i nätverket" finns.
"Vi tränar på samverkan för det vi tränar på blir vi bra på!"
Samverkanskoordinatorerna kan också ha ytterligare utvecklings- och informationsuppgifter inom kommunområdet.