Höglandets samordningsförbunds logga

Ökad upptäckt av våld

Här kan du läsa mer om våld i nära relationer och förbundets arbete med att öka upptäckten av psykiskt, fysiskt och sexuellt våld genom att rutinmässigt ställa frågor om våld.

2019 fick nationella nätverket för samordningsförbund, NNS, ett regeringsuppdrag att jobba för ökad upptäckt av psykiskt, fysiskt och sexuellt våld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I mars 2023 antog Höglandets samordningsförbund en ny diskrimineringspolicy med handlingsplan Pdf, 199.6 kB, öppnas i nytt fönster. där en av åtgärderna är att medarbetare i verksamhet finansierad av Höglandets samordningsförbund ska ges förutsättningar att rutinmässigt ställa frågor om våld i nära relationer till samtliga deltagare i insats.

Genom att ansluta till regeringsuppdraget via NNS får förbundet tillgång till material och stöd i utbildning av medarbetare samt implementering att rutinmässigt ställa validerade frågor om våld till deltagare i insats finansierade av samordningsförbundet. Du hittar materialet på NNS hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Alla webbsidor du besöker och all din aktivitet på nätet lagras i din dator eller smartphone. Om du inte vill att andra ska få tillgång till den informationen måste du själv rensa din webbhistorik.

På Arbetsförmedlingens hemsida kan du läsa om hur du surfar anonymt samt hur du gör för att rensa dina besök på internet, både på din dator och på din smartphone.

Dölja besök på internet - Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats.

Här kan du hitta kontaktuppgifter till olika aktörer som erbjuder stöd och hjälp för dig som är utsatt för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld.

Du kan också söka olika insatser i Välfärdsguiden Länk till annan webbplats..

Polisen

Du ska alltid ringa 112 om du behöver akut hjälp. Polisen har en informationssida om brott i nära relationer Länk till annan webbplats..

Socialtjänsten

Du kan kontakta socialtjänsten i den kommun du är folkbokförd i. De insatser som socialtjänsten erbjuder våldsutsatta personer varierar, men de flesta kommuner ger rådgivning, stödsamtal och ekonomiskt bistånd. Socialtjänsten kan också förmedla kontakt med lokala jourverksamheter och bistå med tillfälligt skyddat boende.

Aneby kommun Länk till annan webbplats.

Eksjö kommun Länk till annan webbplats.

Nässjö kommun Länk till annan webbplats.

Sävsjö kommun Länk till annan webbplats.

Tranås kommun Länk till annan webbplats.

Vetlanda kommun Länk till annan webbplats.

Hälso- och sjukvården

Vårdguiden 1177 har bland annat information för dig som utsatts för våld i nära relationer Länk till annan webbplats..

Kvinnojourer på Höglandet

Eksjö

Kvinnojouren Linnéorna tel. 0381-61 11 76
linneorna05@gmail.com

Nässjö

Kvinnojouren i Nässjö tel. 0380-129 15
kvinnojourennassjo@telia.com

Sävsjö och Vetlanda

Kvinnojouren Linneorna tel. 0383-137 38
Klockan 8.00-22.00 alla dagar. info@roks.se

Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50

Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Glöm inte att om du inte vill att telefonnumret ska synas i listan på senast uppringda nummer i mobiltelefonen behöver du själv ta bort numret från listan.

Fler kontaktuppgifter till andra aktörer Pdf, 115.1 kB.